top of page
Search
  • Writer's pictureZac Silk

School Visit to The British Museum

Updated: Feb 21, 2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΞΕΩΝ A. LEVEL ΚΑΙ GCSE ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ


Βιωματική μάθηση στο Βρετανικό Μουσείο μαθητών Μάνορ Χιλλ και Φίνσλεϋ


ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ



Τα ελληνικά παροικιακά σχολεία, Μάνορ Χιλλ και Φίνσλεϋ, επισκέφθηκαν οργανωμένα το Βρετανικό Μουσείο την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2022. Την επίσκεψη των μαθητών των τάξεων A Level και GCSE των δύο σχολείων συνόδευσε μεγάλος αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού και πολλοί γονείς, συνολικά γύρω στα 70 άτομα. Την επίσκεψη συντόνισε και προγραμμάτισε η Φιλόλογος του Μάνορ Χιλλ κυρία Σοφία Μπονοβόλια.




Η επίσκεψη ξεκίνησε με μία εισήγηση από τον Διευθυντή των Σχολείων, κύριο Μιχάλη Έλληνα, που τόνισε την διττή εκπαιδευτική στόχευση της πρωτοβουλίας. Η προσέγγιση ήταν αφενός προσανατολισμένη στην επίταση της αναγκαιότητας της ακεραιότητας του ελληνικού Μνημείου και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και, αφετέρου, στην εξοικείωση των μαθητών με τον αρχαιοελληνικό πλούτο και την διαχρονική συμβολή του στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι.




Οι μαθητές είχαν προετοιμαστεί πριν από την επίσκεψή τους από την καθηγήτρια του A Level των δύο σχολείων, κυρία Ραφαηλία Λουκίδου, η οποία οργάνωσε και τις εκπαιδευτικές δράσεις της εξόρμησης με άξονα την βιωματική μάθηση. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και οδηγήθηκαν σταδιακά στην αποκωδικοποίηση των μυθολογικών και ιστορικών θεμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα από διαδραστικές ασκήσεις, αναζητήσεις και αλληλεπιδράσεις με τις απεικονίσεις των αναπαραστάσεων.




Οι μάχες των Λαπίθων και των Κενταύρων στις 15 μετόπες του Μουσείου, η ιστορία της γένεσης της θεάς Αθηνάς στο ανατολικό αέτωμα, αλλά και η αναπαράσταση της διαμάχης της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία της αττικής γης στο δυτικό αέτωμα ταξίδεψαν τους μαθητές στις συναρπαστικές αφηγήσεις, που συγκροτούν την βάση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.Έτσι, οι δραστηριότητες αποτέλεσαν το εφαλτήριο συζητήσεων για το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον του Ελληνικού Πολιτισμού και συνέδεσαν βιωματικά τους άμεσους φορείς του, δηλαδή τους ίδιους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους!


Η μαθησιακή περιήγηση έκλεισε με μία αναμνηστική φωτογραφία και αργότερα γεύμα, καθώς και με την δέσμευση να καθιερωθεί η επίσκεψη στο Μουσείο ετησίως. Οι μαθητές αδημονούν, πλέον, να επισκεφθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα για να αντιληφθούν από κοντά την ολότητα του Μνημείου, κατά την εκπαιδευτική εκδρομή των δύο σχολείων στην Αθήνα στη διάρκεια των διακοπών του Α΄ Τριμήνου.









7 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page